kosten-websiteWat kost het bouwen van een website?

Dat is een goede en vooral veel gestelde vraag en dus is het tijd voor antwoord.

Als je nu bij 3 verschillende webdesignbureau’s een offerte aanvraagt, krijg je 3 totaal verschillende prijzen terug. Om die prijsverschillen te begrijpen, moeten we dus weten waarom het ene webdesignbureau meer vraagt dan de ander.

Wat kost een website gemiddeld?

Om te beginnen is het antwoord dat er geen vaste prijzen bestaan voor het laten maken van een website, dit is namelijk “maatwerk” en dus gebaseerd op uren, arbeid en expertise van het betreffende bureau. Wel zijn er richtlijnen op basis van de verschillende mogelijkheden in deze markt. Deze zijn alsvolgt:

  1. Allereerst zijn er de (beginnende) zelfstandige webdesigners. Bij deze groep kan je over het algemeen rekenen op een prijs rond de €1.250,-voor een een mooie simpele website. Je krijgt hiervoor een site die redelijk goed in elkaar zit qua design en optimalisatie.
  2. De tweede groep bestaat uit de klein tot middelgrote webdesignbureaus. Bij deze bureaus kan je over het algemeen rekenen op een prijs tussen de  €2.000 en €5.000 euro afhankelijk van de wensen die je hebt. De prijs ligt hier hoger omdat je betaalt voor ervaring, expertise en vaak werkt er een team van specialisten aan jouw website. Bij een webdesign bureau kun je rekenen op een professionele website die goed in elkaar zit en ook over 5 jaar nog goed werkt.
  3. De derde groep is toegewijd aan een andere categorie websites: de Complexe websites. Onder deze categorie vind u websites zoals: websites van de overheid, web-shops, jobboards of andere bedrijven met websites met veel content. Voor dergelijke websites worden prijzen gebaseerd op de content en complexiteit van de aanvraag. Hierdoor moet u rekenen op een vanafprijs van ongeveer 8.000,- dit kan op basis van uw aanvraag (complexiteit en content) oplopen tot €50.000+ 

De markt is verzadigd en de prijzen ook

Sinds de opkomst van het internet en de explosieve vraag naar websites en web-ontwikkeling zijn er ook enorm veel zelfstandigen actief die graag een graantje van dit online succes willen meepikken. Hierdoor ligt de prijsstelling online inmiddels anders en zijn er partijen die spotgoedkoop claimen een goede site te bouwen. Als je online gaat kijken kunt u 2 zaken tegenkomen:

  • Allereerste zijn er de zelfstandigen die voor slechts €500 euro een website op maat aanbieden. Helaas zitten deze websites vaak technisch gezien en soms ook qua design, niet helemaal lekker in elkaar. Dit zorgt ervoor dat onderhoud nodig blijft of vernieuwing op korte termijn noodzakelijk is. (in dit geval geldt in de meeste gevallen: goedkoop=duurkoop)
  • Daarnaast zijn er de ervaren zelfstandige webdesigners die gemiddeld tussen de 5.000 a 10.000 euro vragen voor het bouwen van een goede professionele website. Deze zelfstandigen worden ook wel high-end professionals genoemd. Zij hebben de ervaring, expertise en soms ook een klein team van ervaren professionals. Prijzen liggen hier dus hoger maar de websites doen niet onder aan die van grote webdesign bureaus en zijn duurzaam en dus ook rendabel op lange termijn.

Als we dus kijken naar de zelfstandige en webdesignbureaus kunnen we over het algemeen schetsen dat 2 webdesignbureaus die aan de buitenkant op elkaar lijken toch voor eenzelfde aanvraag op twee verschillende prijzen uit kunnen komen. Dit is te wijten aan de werkwijze, ervaring, expertise, support, creativiteit en daarnaast de ervaring van het team. Het prijsverschil kan hierdoor soms een paar honderd tot een paar duizend euro verschillen.

Over het algemeen geldt

  • Des te meer je betaalt, des te beter de website qua design, techniek en gebruiksvriendelijkheid is.
  • Een website die professioneler, gebruiksvriendelijker en meer geoptimaliseerd is bied meer rendement op de langere termijn.
  • Ben je steeds meer online actief met je bedrijf? Dan betaalt de investering in een betere website zich steeds sneller terug!

Waarom investeren in een professionele website?

Voor het vernieuwen van de website houden de meeste bedrijven een termijn aan van 3 tot 5 jaar, uitzonderingen daar gelaten. De grootte van de investering bepaald dus jouw online succes voor de komende 3 tot 5 jaar.

Wij zijn niet van mening dat het succes van je onderneming puur en alleen bepaald wordt door het succes van uw website. Je marketing met betrekking tot je dienstverlening of product is natuurlijk leidend hierin. Wel is een goed design en professionele optimalisatie van je website een vermenigvuldigingsfactor van het succes van je onderneming. Des te beter de site des te sneller men een offerte aanvraag doet. Des te beter de optimalisatie des te meer “potentiële” klanten hun weg naar jouw bedrijf zullen vinden.

Kijk je dus naar een periode van 3 tot 5 jaar dan kan een professionele site met een creatief design al snel duizenden, tienduizenden of zelfs miljoenen bezoekers en potentiële aanvragen beïnvloeden.

De conclusie

De conclusie is helder. Over het algemeen geldt: Des te groter de investering, des te groter is het rendement. Hoe meer je investeert, hoe meer het oplevert. Ervaring, expertise en creativiteit zijn een kostbaar goed. Gelukkig is de investering in een professionele website een weldoordachte keuze en langdurige investering, waarmee u de gemaakte kosten makkelijk terug kunt verdienen!

Bent u toe aan een nieuwe website? Neem contact op met één van onze medewerkers en plan een vrijblijvende intake in. Via onze kostencalculator kunt u zelf al een globale indruk krijgen van de te verwachten kosten